2016__ Palenque, Mexico / Palenque, México

 

Hotel extension / Ampliación de hotel

 

 

The main room of a hotel located along the road which links the town of Palenque with the archaeological Mayan site demanded to increase its capacity by adding a roof structure, generating an outdoor room yet protected from direct sun and rain. The adopted solution consists on a structural sequence of 7 bamboo trusses in parallel, adapting their height to meet the slope where they are resting, and covering a surface of 20 meters by 6 meters, some 1,300 square feet (120 square meters). This intervention, which prolonged the structural order of the existing building, frames the amazing views of the valley where is sited through the bamboo structure. In addition to extending the room for diner of the existing building, the new structure covers also the outdoor corridor to the swimming pool, located at a lower level.

 

El edificio principal de un hotel situado en la carretera que va de la ciudad de Palenque al sitio arqueológico Maya demandaba ampliar su capacidad mediante una extensión de la cubierta que generara un espacio exterior pero protegido del sol y de la lluvia. La solución adoptada consiste en una secuencia estructural de 7 cerchas de bambú en paralelo que se van adaptando a la pendiente del terreno en el que se apoyan y que cubren una superficie de unos 20 x 6 metros, 120 metros cuadrados. Esta intervención, que prolonga el orden estructural del edificio existente, enmarca mediante la estructura de bambú las impresionantes vistas del valle en el que se sitúa. Además de extender el espacio dedicado a los comensales del restaurante situado en el edificio de la intervención, la nueva estructura cubre también el acceso a la piscina, situada a una cota inferior que la intervención.

 

All rights reserved.
Todos los derechos reservados.
© Jaime Espinosa Benito, 2018.

Instagram